Tekens

Het organische ontstaanskarakter van landschap en woongebieden is interessant. Ik kwam daar op door een boek over Leeuwarden van Meindert Schroor, prachtig materiaal, veel kaarten en historische gegevens.

Ik hou me af en toe bezig met de wijze waarop plaatsen dorpen en steden zich ontwikkelden en nog ontwikkelen. Veel van de motivaties tot verandering of aanwas of bouw zijn ogenschijnlijk gebaseerd op praktische en schoonheidsmatige overwegingen. Men heeft talloze argumenten die aangeven waarom iets zus of zo is gedaan en waarom dat wel of niet effectief was tov de toekomstige behoeften.

Wat mij vooral boeit zijn de ongeziene motivaties..de beweegredenen die men zich niet (meer) bewust is, maar die wel degelijk een rol spelen.

Het resoneren van die motiverende krachten, is volgens mij eigenlijk de werkelijke bouwer, en de mens voert een plan uit wat als grondplan haast voor de hand ligt. Mee gevormd door allerlei motivaties die er later aan toe zijn gevoegd, maar ook sterk resoneren.

Het voor de hand liggen is in grote mate praktisch van aard..logisch ook.

Er is een boven wereld, daar zijn de sterren en hun beelden, en er is een benedenwereld waar we veel van die tekens weerspiegeld vinden in de oudere dorpen en stadskernen.

Eelco de Boer heeft daarover een boek geschreven wat beslist de moeite waard is om te lezen onder de titel : Verdwenen beschavingen.  Want wat in Engeland kan kan overal..

Het uitlijnen van de sterrebeelden  volgens dat oude Hermetische principe :

Zo boven zo beneden.

Vroeger liet men de koeien de plek bepalen waar de nederzetting of terp gebouwd werd, zegt men..dat betekend dat er een onbewuste afstemming op iets wat er al was nodig werd gevonden, een wijsheid aangesproken die men wist niet goed zelf te beheersen, maar de dieren deden gewoon wat hen werd ingegeven, stelden geen vragen en waren derhalve betrouwbaarder.  Dat is een gegeven wat later praktisch is uitgestorven.

Helaas zou ik haast zeggen want er zijn door de heren architecten daarmee zoveel fouten gemaakt dat het om te huilen is..Geen rekening meer houden met de wind, de elementen, de energie..dus niet meer werken met de bestaande motivatie…In die wijken waait de wind gierend rond..voel je die koude ook in je lijf als je er bent….daar moet je niet wezen..

Bouwen werd daar tot ego..en ego is alleen.

Advertenties

Auteur: Witte Kraai

Schrijver-Tekenaar-Beeldendkunstenaar-Druïde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s