Koekoeksbloem

Ik herinner me nog mijn eerste tuintje, in de stad, Leeuwarden, oud volksbuurtje met piepkleine straatjes waar geen auto’s konden komen, en waar de huisjes van architect W.C. de Groot hun kleine tuintjes aan hadden..De Indische buurt.

De Borneostraat lag haaks op de Delistraat, en ik keek uit op de achterkant van het huisje waar ooit mijn oma woonde, lang geleden..het bracht de zoete herinneringen omhoog in mij van kindertijd en logeren, toen ik daar kwam  wonen..

De huisjes waren bedoeld voor de arbeiders van de Condensfabriek; de CCF.

En het was klein..men woonde er soms met gezinnen van 9 kinderen..en ik dacht dat het voor een persoon net kon.

Mijn  opa werkte niet bij de CCF maar bij Koopmans meelfabriek, waar hij stoflongen opliep in het pakhuis..maar hij woonde dan ook niet in deze design huisjes..kleine wondertjes van architectuur.. Equivalenten zijn de Saskiastraten, en de Hollanderwijk, die het mooist is. Ook van W.C. de Groot, die er wat meer van wilde maken, en dat is gelukt want alles is nog bewaard gebleven en van sloop behouden.

Het tuintje was een postzegel, als men nog weet wat dat is in deze digitale tijd, en allen hadden een eigen ligusterhaagje waar de was op kon liggen te bleken.

Ik was rijk..een tuin, een heuse tuin. En ik nam soms iets mee van de wandelingen achter Heechterp, zoals een stekje van het Groot Hoefblad, wat in no time de tuin had overgenomen natuurlijk, maar dat vond ik alleen maar leuk, en een koekoeksbloem.

Dierbare herinneringen..nu ik een koekoeksbloem vond vandaag.. had haar nog niet eerder gezien in dit drentse land dus het was een bonus..

En voorzichtig heb ik het stekje mee genomen….in liefde geplant in mijn “bedelingstuin van de Stichting Maatschappij van Weldadigheid- Anthonie gasthuis” te Zorgvlied

Wat een Weldadigheid:-)

 

 

 

 

Advertenties

Auteur: Witte Kraai

Schrijver-Tekenaar-Beeldendkunstenaar-Druïde

One thought on “Koekoeksbloem”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s